Vineri, 12 februarie 2021, de la ora 16.30, studioul Oglinda de Azi a găzduit un interviu realizat de scriitorul Codruț Constantinescu cu editoarea volumului „Eroine neștiute“, Claudia-Florentina Dobre, volum lansat în aceeași zi în cadrul celei de-a 32 Serate Culturale Elstar, găzduită de librăria cu același nume din Câmpina.
Subiectul interviului a fost ultima carte editată de către cercetătoarea Institutului de Istorie Nicolae Iorga, din București, inititulată „Eroine neștiute”, având subtitlul care explică fidel tematica volumului „Viața cotidiană a femeilor în perioada comunistă în Polonia, România și RDG” apărut anul trecut la Editura Cetatea de Scaun din Târgoviște. Celelalte trei cercetătoare care au contribuit la materialul cărții, oferind publicului românesc perspective inedite din fosta RDG (acum parte a Germaniei) sau Polonia sunt Bernadette Jonda, Izabela Skorzynska și Anne Wachowiak.
Claudia-Florentina Dobre a mai fost prezentă la Câmpina în urmă cu cinci ani, la Parohia Sfântul Nicolae din cartierul Slobozia, la invitația părintelui Petru Moga, alături de Valentin Antonovici, oferind unui numeros public, în calitate de co-realizator, documentarul „Deportaţi în Bărăgan: Amintiri din Siberia românească”, care vorbește despre cei aproximativ 50.000 de oameni din Banat care au fost deportați în Bărăgan de către regimul comunist.
Invitata a explicat în amănunt geneza cărții „Eroine neștiute”, dar a oferit și interesante informații despre destinul și viața femeii în regimurile comuniste studiate, făcând paralele pertinente între viața femeii obișnuite (deci nu este vorba despre eroinele care au fost deportate sau au fost închise în sistemul represiv comunist) din RSR, din Polonia și RDG, existând destule asemănări, dar și deosebiri (mai ales între RDG și România, pe de o parte și Polonia catolică pe de alta).
Claudia-Florentina Dobre este doctor în istorie al Universității Laval din Québec, preşedintă a Centrului de studii memoriale şi identitare (CSMI). A publicat mai multe articole şi cărţi despre memoria comunismului şi a persecuţiilor politice, despre fostele deţinute politic, despre viaţa cotidiană a închisorilor comuniste.
Preluare oglindadeazi.ro